Кухня: ергономічне облаштування робочої зони

Облаштування кухні з урахуванням ергономічних вимог дає можливість створити простір, де меблі  на замовлення розміщені комфортно, а кухонне начиння знаходиться під рукою. Адже тут важлива кожна дрібниця: як розташовані шафи, на якій висоті кріпляться навісні конструкції, як розташовується побутова техніка, щодо робочої зони і багато іншого. Ергономіка кухні, враховує всі ці моменти, забезпечує дійсно зручне робоче місце, на якому процес приготування їжі проходить швидко, легко і безпечно. Щоб Ваша кухня була саме такою, корисно дотримуватися кількох правил.Правило робочого трикутника:Erhonomichne-roztashuvannya

Розміщення кухонного гарнітуру з урахуванням ергономічних вимог:

П-подібне. При такому розсташуванні меблі розміщують уздовж трьох стін, а «робочий трикутник» при цьому має рівні сторони. Це дає можливість при переміщенні забезпечити однакові відстані від його центру до будь-якої робочої зони.

Лінійне. Це розсташування меблів і «робочого трикутника» уздовж однієї стіни. Але слід врахувати, що це підходить в тому випадку, коли приготуванням їжі займається одна господиня, оскільки дві людини, переходячи від однієї зони до іншої, будуть постійно перешкоджати один одному. До того ж кухня не повинна мати велику довжину, інакше за період готування можна намотати пристойний кілометраж.Zonuvannya-kukhni

Зонування кухні

В основі створення ергономічної кухні на замовлення лежить правильне розташування функціональних зон. Зазвичай центром найбільшої активності вважається холодильник, оскільки в ньому знаходиться основний запас продуктів для приготування їжі.

Його розташування безпосередньо залежить від параметрів кухні. У кухнях середнього розміру холодильник слід розміщувати, по-перше, з урахуванням відкривання дверцят, щоб не закривався прохід, а по-друге, подалі від вхідних дверей – для забезпечення вільного входу в приміщення. Для невеликої родини відмінним рішенням буде ящик-холодильник з морозильною камерою, розташований під стільницею.

Коли «робочий трикутник» встановлюють за лінійним варіанту, то складові його виглядають так: холодильник – раковина – поверхня для приготування їжі. Це забезпечує послідовність етапів технологічного процесу приготування їжі.Roztashuvannya-meblivZonuvannya-kukhni1

Ергономічне розташування техніки для планування кухні

У створенні на кухні зручності кожна дрібниця має значення, адже чим простіше і легше знайти потрібні пристосування, тим швидше йде процес готування. Ергономічна кухня облаштовується таким чином, що всі дрібні електроприлади знаходяться поблизу джерел електрики, а для забезпечення зручності застосовуються підвісні полки, підставки, металеві стійки з поличками, тумбочки і столики.

Приступаючи до облаштування кухні, треба відразу визначитися з розмірами всіх кухонних елементів, які повинні відповідати пропорціям тіла людини. Це і є суттю ергономіки. Площина робочої поверхні повинна бути на рівні стегна людини, а всі складові «робочого трикутника» перебувати на оптимальних відстанях один від одного.Erhonomichnyy-trykutnyk

Питання розмірів в ергономіці кухні

Велике значення має рівень розташування ящиків і полиць. Загальна висота обладнання кухні умовно розділена на чотири зони:

Дуже низька – починається від підлоги і закінчується на 40 см висоти. Вона не тільки незручна, але і видимість в ній найменша. Її використовують для великих предметів, які вкрай рідко використовуються.

Низька – розташовується в діапазоні від 40 до 75 см. Висувні ящики і полиці шаф на такій висоті можна використовувати для зберігання дрібної побутової техніки, каструль і сковорідок.

Середня – починається від 75 см і закінчується 190 см. Це найзручніший рівень. На такій висоті найкраще зберігати невеликі, тендітні предмети, повсякденний посуд, сервізи і столові прилади, а також продукти постійного використання.

Висока – від 190 см і до рівня стелі. Її використовують при гострій потребі в невеликих кухнях для економії простору. Вона незручна, оскільки діставати з такої висоти що-небудь можна тільки за допомогою драбини або табурета.

Установку настінних шаф слід проводити з огляду на зростання людей, які готуватимуть на кухні. Для господині середнього зросту достатнім вважається відстань в 45-50 см від робочої поверхні до низу підвісної шафи.rozmiry-v-erhonomitsi

Ергономіка кухні, перш за все, передбачає безпеку процесу приготування їжі.Erhonomichnykh- vymohy

В Дизайн Студії Меблів на Замовлення «New Art» Вам з задоволенням  допоможе у виборі максимально комфортної та зручної кухні наш дизайнер.

Кухня: ергономічне облаштування робочої зони обновлено: Серпень 30, 2016 автором: Адміністрація New Art

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *